Juffrouw Anke Elfrink en juffrouw Vivian Wilms

Informatie voor groep 4

Algemeen:
Juf Vivian staat op maandag en woensdag t/m vrijdag in de groep en juf Anke op dinsdag.

binnenkomen:
De leerlingen mogen vanaf 08.30 uur inlopen vanaf de hoofdingang. Laat uw kind niet voor die tijd naar school komen aangezien er geen toezicht is op de speelplaats.  Deze inlooptijd gebruiken wij om de kinderen rustig op te laten starten. Er kan nog even een praatje gemaakt worden met de juf of met elkaar en leerlingen mogen nog even iets voor zichzelf doen in de klas. Als de zoemer gaat starten we met de lessen.

Kleine pauze/lunch
Voor de kleine pauze kunt u uw kind een tussendoortje meegeven, bij voorkeur wat fruit. De bakjes met eten bewaren we niet meer in de klas, maar in de eigen tas op de gang.

Gymnastiek:
Groep 4 gymt op vrijdagochtend. We hebben schoolbreed de afspraak gemaakt dat kinderen die geen gymkleren bij zich hebben niet meegymmen.
Groep 3 gaat samen met juf Sanne ook gymmen op vrijdagochtend. Wij zullen geregeld de handen ineen slaan om samen een mooie, uitdagende gymles voor beide groepen samen te verzorgen.

Tips:
- de kinderen mogen 1 etui met stiften van thuis meenemen. Kleurpotloden krijgen ze op school. Ook in gummen en potloden worden de leerlingen voorzien. Geef alstublieft zo weinig mogelijk gummen, potloden en andere spulletjes mee van thuis. Vaak zorgen deze spullen voor afleiding tijdens het werken. Wordt met dergelijke spulletjes gespeeld dan moeten deze weer mee naar huis genomen worden.
- Een goede slijper voor op school, bij voorkeur een slijperpotje zodat er niet steeds naar de prullenbak gelopen moet worden is dan wel weer handig om uw kind mee te geven!

I-Pads
In groep 4 heeft elke leerling een eigen I-Pad ter beschikking. Deze wordt zeker niet de hele dag gebruikt en wordt ook niet ingezet als vervanging van de instructie van de leerkracht.
Op dit moment rekenen we in de ochtend ongeveer 60 minuten waarvan ongeveer 30/40 minuten op de I-Pad gewerkt wordt.
1 à 2 keer per week oefenen we ook de spellingwoordjes op de I-Pad.
Uw kind kan thuis ook inloggen op Gynzy (het leerprogramma waarmee wij werken) en kan indien gewenst thuis oefenen. Ga naar gynzykids.com en uw kind kan met zijn persoonlijke inloggegevens inloggen.
Deze krijgt elk kind binnenkort mee naar huis.

Huiswerk!?:
We hebben gemerkt dat veel kinderen naarmate de spellingwoorden moeilijker worden wat moeite hebben met het onder de knie krijgen van de juiste schrijfwijze.  Daarnaast vragen veel kinderen om huiswerk (ja echt!).
Beide zaken hebben wij met elkaar gecombineerd door elke week de spellingwoordjes van de week mee naar huis te geven.
Deze kunnen als kaartjes worden uitgeknipt en geoefend. Uw kind kan ze bijv. eerst naschrijven en wanneer uw kind denkt de woordjes te kennen kunt u ze als dictee afvragen. Woorden die goed geschreven worden kunnen natuurlijk aan de kant (deze zijn beheerst). Zo blijven alleen de moeilijke woorden over die nog geoefend kunnen worden.
Er hoeft niets mee terug naar school te komen, alhoewel leerlingen die dat willen altijd op school mogen laten zien wat ze gedaan hebben! Dit huiswerk is vrijwillig en dient als handreiking voor u om thuis, daar waar nodig, wat extra aandacht te besteden aan spelling.
Heeft u vragen/zijn er onduidelijkheden dan horen wij graag van u.
Wij vinden het belangrijk dat kinderen langzaam wennen aan het thuis maken van een werkje. Dit bereidt hen langzaam voor op wat nu nog ver weg lijkt, een volgende school!

Tip: Hang moeilijke spellingwoordjes op ooghoogte op bij de wc. Op deze manier ziet uw kind dagelijks de woordjes nog een keer terug!
Dit kunt u trouwens ook doen met moeilijke keersommetjes. Dit schooljaar komen de tafels 0 t/m 5 en de tafel van 10 aan bod.

Natuurlijk blijft het ontzettend belangrijk om elke dag een paar minuutjes te lezen. Ook hierin kunt u variëren, lees bijv. om de beurt een bladzijde met uw kind of laat hem/haar voorlezen aan een jonger broertje of zusje. Hoe meer leeskilometers uw kind maakt, hoe meer het in technisch leesniveau vooruit zal gaan. Ook op school besteden we hier veel aandacht aan omdat voldoende technisch leesniveau in alle vakgebieden nodig is!

Conflicthantering:
Vanaf de eerste weken van het nieuwe schooljaar herhalen we met alle kinderen de regels en afspraken omtrent de omgang met iets dat gebeurd dat jij niet prettig vindt. Vraag er u kind naar als u benieuwd bent, ze kunnen het u prima vertellen!
In het kort:
- Als iemand iets doet wat jij niet leuk vindt vraag je die ander waarom hij dat doet en zeg je wat jij ervan vindt. Helpt dat niet 9stopt die ander niet), dan moet je het komen melden bij de meester of juf die buiten is.
- Ook in de klas werken we aan de hand van deze regel. Het kan zijn dat een onflict blijft hangen in een "welles-nietes". In dat geval noteert de groepsleerkracht dit en kan op die manier gekeken worden welke kinderen een "welles-nietes-patroon" hebben. Hierover gaan we dan met elkaar in gesprek.
- Slaan en terugslaan is beide straf, meestal even tot rust komen en nadenken op een time-out plek.

Heeft u vragen

of wilt u ergens over praten?

Loop dan gerust

eventjes binnen.